מבוא
עיסוי הוא אולי הצורה העתיקה ביותר של ריפוי יד על הידיים הידועה לבני אדם, ומתקדמת בקלות מראש רשומות כתובות. במשך אלפי שנים, אנשים כמעט מכל תרבות השתמשו בשילוב של מגע, חום (תרמותרפיה) ואבנים ככלים טיפוליים. זה די בטוח לומר שכמעט כל תרבות השתמשה בחום ו/או באבנים כדי ליצור אפקט מרפא כלשהו על הגוף – בין אם זה שימוש באבנים ישירות על הגוף כמו שאנחנו עושים בעיסוי אבנים חמות, או בעקיפין, בדומה ל מבנה כמו סטונהנג’ המשפיע על הגוף מבחינה אנרגטית.
רוב המטפלים שמשלבים אבנים מחוממות בשגרת העיסוי שלהם מסכימים שהסינים, האינדיאנים וההוואיים שיחקו תפקיד מרכזי ביישום הטיפול באבנים כיום (למרות שגם המצרים, הרפואה האיורוודית, תושבי האוקיינוס השקט ותרבויות רבות אחרות השתמשו באבנים באמנויות הריפוי שלהם).
שימושים מסורתיים באבנים
אחד השימושים המתועדים הראשונים באבנים לריפוי היה על ידי הסינים. לפני המצאת מחטי דיקור מתכת, מתרגלי רפואה סינית מסורתית (TCM) עתיקים השתמשו בקביעות באבנים בצורת שונות ומשודדים לטיפול במחלות. אבנים אלו היו ידועות בשם ‘אבני ביאן’, והן שימשו לדקירות, ניקוב ולדמם של נקודות שונות בגוף (כמו גם לשתות שחין וביצוע פרוצדורות שטחיות אחרות). הסינים השתמשו גם בחום, בצורת ‘מוקסאבוסציה’ (שריפת ‘מוקסה’ – עשב מיובש – מעל נקודות דיקור), כדי להגביר את היאנג/חום בגוף ולהשפיע על המטופלים. Moxabustion עדיין בשימוש היום על ידי כמעט כל מתרגלי TCM.
ללא ספק, גם אבני ביאן וגם מוקסאבוסציה שימשו יחד באותו טיפול; אולם ישנן דעות שונות בכל הנוגע לשימוש ספציפי באבנים לעיסוי הגוף. מתרגלי TCM אכן ‘גירדו’ שרירים ומרידיאנים שונים עם כלי ירקן (וחפצים קשים אחרים) כדי לטפל במחלות שונות. זה היה/מוכר בשם ‘Gua Sha’, והוא נהוג עד היום.
לאינדיאנים היו טקסים רבים שכללו שימוש באבנים. אחד הטקסים הידועים יותר כלל הנחת אבנים מחוממות (בדרך כלל בזלת) לתוך מבנה דמוי טפי, הידוע גם בשם ‘בקתת זיעה’. תרגול זה שימש לניקוי וריפוי הגוף והנפש. לכמה תרבויות אחרות, כולל הרומאים, היה רעיון דומה, שהוביל לפיתוח סאונות של ימינו. טקס אינדיאני אחר השתמש באבן מחוממת שהייתה עטופה בבד/קליפה. האבן החמה הזו הונחה על הבטן התחתונה של אישה שקיבלה מחזור, על מנת להקל על התכווצויות (נשים משתמשות היום באותו עיקרון כשהן משתמשות בבקבוק מים חמים).
אבנים מחוממות היו אולי אפילו יותר בשימוש בשיטות ריפוי מסורתיות בהוואי. השימושים המקובלים כללו עטיפת אבנים מחוממות ב’עלי-טי’, סוג מיוחד של עלה בעל תכונות טיפוליות. אבנים עטופות אלו הונחו לאחר מכן על אזורים כואבים בגוף על מנת להפחית את הכאב – בדומה לשימוש בחבילת חום או פפיון. גם אבנים חמות הונחו בבורות רדודים וכוסו באותם עלים. לאחר מכן המטופל ישכב על גבי העלים, ומאפשר לתכונות הריפוי להחדיר לגוף.
אומרים שגם אבנים געשיות שופשפו על הגוף לאחר עיסוי כהונה/לומי-לומי הוואי מסורתי (בשפה ההוואית, לומי-לומי פירושו פשוט ‘ללוש/לשפשף/לעסות’). בגלל הגסות של האבנים בהן נעשה שימוש, זו הייתה אולי פחות טכניקת עיסוי ויותר פילינג. תושבי הוואי הם אחת התרבויות המקושרות ביותר לטיפול באבנים של ימינו.
יש גם אינסוף התייחסויות לשימוש באבני חן, קריסטלים וסוגים אחרים של אבנים על ידי תרבויות רבות לאורך ההיסטוריה של הריפוי.
על עיסוי אבנים חמות של ימינו
טיפול באבנים מודרניות, סגנון עיסוי ייחודי באמת, זכה לפופולריות בכל העולם לאחר ש’התגלה’ בארצות הברית בשנת 1993. הסיפור סובב סביב מטפלת בעיסוי בשם מרי נלסון, שסבלה מפציעות שימוש חוזרות ונשנות. בכתפיים/פרקי כף היד. היא עשתה סאונה עם אחייניתה שעמדה לקבל עיסוי, ו’קראו לה’ להשתמש באבנים. מרי בחרה כמה מהאבנים החלקות יותר והשתמשה בהן בעיסוי. זה הרגיש נהדר (ללקוח וגם למטפל) וכך נולד טיפול באבן כפי שאנו מכירים אותו היום. סגנון ראשון זה של טיפול באבנים של ימינו נקרא/נקרא ‘טיפול באבן’.
מרי ‘תיעלה’ הרבה מהמידע על LaStone Therapy ממדריך הרוח האינדיאני שלה. זו אחת הסיבות לכך שמכוני ספא/סלונים רבים ועיתונאים חושבים שטיפול באבנים הוא טיפול אינדיאני ‘מסורתי’. למרות ש-LaStone Therapy מבוסס על התרבות האינדיאנית, הרבה יותר מדויק לומר ש-Stone Therapy של ימינו הוא שילוב של עקרונות ריפוי סיניים, אינדיאנים והוואי (כמו גם תרבויות רבות אחרות שהשתמשו איכשהו בחום ו/או אבנים באומנויות הריפוי שלהם).
למה לצפות במהלך עיסוי באבנים חמות
עיסוי אבנים חמות של ימינו (נקרא גם לפעמים עיסוי סלעים חמים) יכלול בדרך כלל מהמטפל שמניח אבנים מחוממות (בדרך כלל אבני בזלת ) בצורות/גדלים שונים על גופו של הלקוח (למען הבטיחות, רוב הזמן אבני ‘הנחת’ אלו לא יהיו במגע ישיר עם העור, במקום זאת הן יונחו על מגבת כדי לחסום את החום). אבנים אלו מונחות על נקודות שונות (צ’אקרות, נקודות אנרגיה, שרירים כואבים וכו’), בהתאם לסגנון של עיסוי אבנים חמות או טיפול באבנים.
בעוד שאבני מיקום אלו מחממות ומפעילות אזורים ספציפיים, המטפל ייקח מספר אבנים מחוממות אחרות ויתחיל לעסות אזור אחר בגוף. החום מהאבנים משתחרר עמוק לתוך השרירים, מה שמשפר מאוד את העיסוי. אומרים שמכה אחת עם אבן מחוממת שווה ערך לעשר משיכות עיסוי רגילות! חלק מהמטפלים ישלבו בטיפול שלהם גם אבנים קרות (בדרך כלל שיש) שלמרות שהן לא ממש מרגיעות כמו האבנים המחוממות, יש להן חלק בתנאים רבים. עיסוי טיפוסי באבנים חמות אורך 60 עד 90 דקות.
רוב האנשים שעושים עיסוי באבנים חמות ‘יהיו מפוצצים’ מרמת ההרפיה שתושג. לחלק מהלקוחות יהיו חלומות חיים או אפילו חוויות ‘חוץ גופיות’. בדרך כלל זו חוויה מאוד מקרקעת, מרגיעה ומרפאה. מלבד הרמה העמוקה של הרפיה, עיסוי אבנים חמות הוא גם נהדר לשילוב בעיסוי מתקן או רקמות עמוק. לא רק שהלקוח מקבל את ההטבות, אלא בתרגול נכון, המטפל יפחית את העומס המופעל על ידיו ופרקי הידיים.
כמעט כל ספא באירופה, אמריקה ואוסטרליה מציע עיסוי באבנים חמות או טיפול באבנים בתפריט שלהם. עם זאת, מספר הסגנונות השונים מגוון כמעט כמו האבנים עצמן.
כמו בכל צורות העיסוי, חשוב שהמטפלים יעברו הכשרה מקצועית לעיסוי באבנים חמות. בדוק עם הספא, הסלון או המטפל לפני הטיפול שלך כדי לוודא שאתה מקבל את העיסוי הטוב ביותר מהמטפל המוסמך ביותר.