Jojoba Yağı Faydaları Nelerdir?

Makina yağlama, tekstil sektörü, kauçuk ve deri gibi ürünlerin imalatı, çeşitli malzemelerin güneş ve dış etkilerden korunması için kaplama olarak kullanılması mümkündür. İlaç ve kozmetik sektöründe sıkça kullanılan bir üründür. Bazı ilaçların etkisini, stabilitesini ve dayanıklılığını arttırır.

Cilt bakım ürünlerinde antioksidan, nemlendirici, antiseptik özellikleri için tercih edilir. Yaşlanma karşıtı kremlerde kolajen üretimini desteklemesi, ince çizgi ve kırışıklık oluşumunu yavaşlatması sebebiyle kullanılabilir. Saç ve saç bakım ürünlerine kepek, dökülme, kuruluk problemlerinin giderilmesi amacıyla eklenir. Kozmetik ürünler içerisinde de yardımcı malzeme olarak kullanılmaktadır. Bunlar dışında direkt yağ olarak cilt bakımı ve saç sağlığı için kullanılabilir.

Jojoba Yağı Nedir?

Jojoba bitkisi Kaliforniya, Arizona ve Meksika’da yetişen küçük bir çalı türüdür. Jojoba bitkisinin küçük siyah tohumları presle sıkılarak jojoba yağı çıkarılır. Jojoba yağını ilk olarak çeşitli Kızılderili kabilelerin yara temizliğinden çocuk doğumlarına kadar geniş bir alanda kullanıldıkları bilinmektedir. 2.Dünya savaşı sonrasında balinaların avlanmasının azalmasıyla endüstride makinelerin yağlanması için kullanılmaya başlanmıştır.

Jojoba yağı diğer yağ formundaki maddelerden farklı olarak mumsu katı formdadır. Oldukça stabil ve oksijenle bozulmayan yapısıyla çok dayanıklıdır. Jojoba yağı makina yağı, kozmetik hammaddesi, ilaç katkı maddesi gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Jojoba Yağı Faydaları

Jojoba yağı deterjan, dezenfektan gibi temizlik ürünlerinde kullanılmaktadır. Endüstride kayganlaştırıcı, nemlendirici, sürtünme önleyici ve koruyucu kaplayıcı olarak çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılabilmektedir. Jojoba yağının diğer kullanımları ve faydaları şöyle sıralanabilir:

*Elektrik izolasyonunda, kauçuk ve deri üretiminde kullanılmaktadır.

*Tekstilde kumaş üretimi, boyanması, dayanıklı hale getirilmesi gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

*Güneş kremleri ve parfümlerin nem verici ve kayganlığını arttırıcı olarak tercih edilir.

*Kozmetik sektöründe nemlendirici, kıvam arttırıcı özellikleriyle krem ve losyon üretiminde elverişli bir hammaddedir.

*Şampuanlarda, traş öncesi ve sonrası ürünlerin içeriğinde sıkça rastlanmaktadır.

*Bazı ilaç ve antibiyotiklerin daha stabil hazırlanması ve vücuttan emiliminin arttırılması için etkilidir.

*Eklem romatizması olan hastalarda masaj yağı olarak kullanıldığında iltihabı dağıtır ve ağrıyı hafifletir.

*Yara ve yanıklar üzerine sürülürse iltihap oluşmasını önler, mikroorganizmalara karşı koruyucu etki gösterir.

*Saç için kullanılan bakım ürünlerinde onarıcı, kepek önleyici etkileriyle tercih edilmektedir.

*Akne, kuruluk gibi cilt problemleriyle mücadelede yardımcıdır.

Jojoba Yağı Cilde Faydaları

Jojoba yağı cilt üzerinde pek çok faydası ve zararlarının minimal olması nedeniyle güvenle kullanılabilir. Kozmetik ve dermokozmetik ürünlerde sıkça karşılaştığımız bir hammaddedir. Jojoba yağının cilt üzerine faydaları şu şekilde sıralanabilir:

NEMLENDİRİCİ:

Jojoba yağı, ciltteki kuruluğu giderir ve deriye nemi hapseder. Ciltteki doğal nem dengesini sağlayarak cilt bariyerini onarır ve dış etmenlere karşı güçlenmesine yardımcı olur. Kuru ve hassasiyet gösteren ciltlerin nemini korumasını ve durumunu iyileştirmeye yarar.Kozmetik tercihinde jojoba yağı içeren ürünler tercih edilerek veya kullanılan ürünlerinin içerisine birkaç damla eklenerek kullanılabilir.

CİLT YAĞINI DENGELEME:

Vücudun cildi korumak için ürettiği sebum fazla üretildiğinde gözenekleri tıkayarak akne ve komedon oluşmasına yol açabilir. Jojoba yağı sebum üretimini dengede tutmaya yardımcıdır. Akneye meyilli yağlı ciltlerde de antiseptik özelliğiyle hem iltihabı azaltır hem de yağlanmayı azaltarak nemlendirici etki gösterir. Kuru ciltlerde de akneye sebep olmadan sebum üretiminin dengelenmesini sağlar.

ANTİOKSİDAN ETKİ:

Jojoba yağı antioksidan özelliktedir bu sayede cildin serbest radikallerin sebep olduğu yıkıma karşı korunmasını sağlar. Ciltte artan yaşla birlikte ince çizgi ve kırışıklık oluşumunu yavaşlatır. Ciltte yenilenme ve hücre oluşumunu destekler.

Jojoba yağı sedef, egzama gibi kuruluğa neden olan rahatsızlıkların neden olduğu problemlerin hafifletilmesine yardımcı olur. Siğil gibi viral deri enfeksiyonlarının tedavisinde tercih edilir. Cilt hücrelerinin yenilenmesini teşvik ederek cilt lekelerinin rengini açar ve cilt tonunu eşitler. Daha parlak ve canlı bir cilt görünümü sağlar.

satır arasıJojoba Yağı Faydaları Nelerdir? Jojoba Yağı Ne İşe Yarar?

Jojoba yağı yüksek nem kapasitesi, kayganlaştırıcı, kıvam arttırıcı, koruyucu etkileri sayesinde çok geniş kullanım alanına sahiptir. Makina yağlama, tekstil sektörü, kauçuk ve deri gibi ürünlerin imalatı, çeşitli malzemelerin güneş ve dış etkilerden korunması için kaplama olarak kullanılması mümkündür. İlaç ve kozmetik sektöründe sıkça kullanılan bir üründür. Bazı ilaçların etkisini, stabilitesini ve dayanıklılığını arttırır.

 

Cilt bakım ürünlerinde antioksidan, nemlendirici, antiseptik özellikleri için tercih edilir. Yaşlanma karşıtı kremlerde kolajen üretimini desteklemesi, ince çizgi ve kırışıklık oluşumunu yavaşlatması sebebiyle kullanılabilir. Saç ve saç bakım ürünlerine kepek, dökülme, kuruluk problemlerinin giderilmesi amacıyla eklenir. Kozmetik ürünler içerisinde de yardımcı malzeme olarak kullanılmaktadır. Bunlar dışında direkt yağ olarak cilt bakımı ve saç sağlığı için kullanılabilir.

 

İçindekiler

Jojoba Yağı Nedir?

Jojoba Yağı Faydaları

Jojoba Yağı Cilde Faydaları

Jojoba Yağı Saça Faydaları

Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır?

Jojoba Yağı Zararları

Jojoba Yağı İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Jojoba Yağı Nedir?

Jojoba bitkisi Kaliforniya, Arizona ve Meksika’da yetişen küçük bir çalı türüdür. Jojoba bitkisinin küçük siyah tohumları presle sıkılarak jojoba yağı çıkarılır. Jojoba yağını ilk olarak çeşitli Kızılderili kabilelerin yara temizliğinden çocuk doğumlarına kadar geniş bir alanda kullanıldıkları bilinmektedir. 2.Dünya savaşı sonrasında balinaların avlanmasının azalmasıyla endüstride makinelerin yağlanması için kullanılmaya başlanmıştır.

 

Jojoba yağı diğer yağ formundaki maddelerden farklı olarak mumsu katı formdadır. Oldukça stabil ve oksijenle bozulmayan yapısıyla çok dayanıklıdır. Jojoba yağı makina yağı, kozmetik hammaddesi, ilaç katkı maddesi gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir.

 

Jojoba Yağı Faydaları

Jojoba yağı deterjan, dezenfektan gibi temizlik ürünlerinde kullanılmaktadır. Endüstride kayganlaştırıcı, nemlendirici, sürtünme önleyici ve koruyucu kaplayıcı olarak çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılabilmektedir. Jojoba yağının diğer kullanımları ve faydaları şöyle sıralanabilir:

 

Elektrik izolasyonunda, kauçuk ve deri üretiminde kullanılmaktadır.

Tekstilde kumaş üretimi, boyanması, dayanıklı hale getirilmesi gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

Güneş kremleri ve parfümlerin nem verici ve kayganlığını arttırıcı olarak tercih edilir.

Kozmetik sektöründe nemlendirici, kıvam arttırıcı özellikleriyle krem ve losyon üretiminde elverişli bir hammaddedir.

Şampuanlarda, traş öncesi ve sonrası ürünlerin içeriğinde sıkça rastlanmaktadır.

Bazı ilaç ve antibiyotiklerin daha stabil hazırlanması ve vücuttan emiliminin arttırılması için etkilidir.

Eklem romatizması olan hastalarda masaj yağı olarak kullanıldığında iltihabı dağıtır ve ağrıyı hafifletir.

Yara ve yanıklar üzerine sürülürse iltihap oluşmasını önler, mikroorganizmalara karşı koruyucu etki gösterir.

Saç için kullanılan bakım ürünlerinde onarıcı, kepek önleyici etkileriyle tercih edilmektedir.

Akne, kuruluk gibi cilt problemleriyle mücadelede yardımcıdır.

Jojoba Yağı Faydaları

 

Jojoba Yağı Cilde Faydaları

Jojoba yağı cilt üzerinde pek çok faydası ve zararlarının minimal olması nedeniyle güvenle kullanılabilir. Kozmetik ve dermokozmetik ürünlerde sıkça karşılaştığımız bir hammaddedir. Jojoba yağının cilt üzerine faydaları şu şekilde sıralanabilir:

 

NEMLENDİRİCİ:

Jojoba yağı, ciltteki kuruluğu giderir ve deriye nemi hapseder. Ciltteki doğal nem dengesini sağlayarak cilt bariyerini onarır ve dış etmenlere karşı güçlenmesine yardımcı olur. Kuru ve hassasiyet gösteren ciltlerin nemini korumasını ve durumunu iyileştirmeye yarar.Kozmetik tercihinde jojoba yağı içeren ürünler tercih edilerek veya kullanılan ürünlerinin içerisine birkaç damla eklenerek kullanılabilir.

 

CİLT YAĞINI DENGELEME:

Vücudun cildi korumak için ürettiği sebum fazla üretildiğinde gözenekleri tıkayarak akne ve komedon oluşmasına yol açabilir. Jojoba yağı sebum üretimini dengede tutmaya yardımcıdır. Akneye meyilli yağlı ciltlerde de antiseptik özelliğiyle hem iltihabı azaltır hem de yağlanmayı azaltarak nemlendirici etki gösterir. Kuru ciltlerde de akneye sebep olmadan sebum üretiminin dengelenmesini sağlar.

 

ANTİOKSİDAN ETKİ:

Jojoba yağı antioksidan özelliktedir bu sayede cildin serbest radikallerin sebep olduğu yıkıma karşı korunmasını sağlar. Ciltte artan yaşla birlikte ince çizgi ve kırışıklık oluşumunu yavaşlatır. Ciltte yenilenme ve hücre oluşumunu destekler.

Jojoba yağı sedef, egzama gibi kuruluğa neden olan rahatsızlıkların neden olduğu problemlerin hafifletilmesine yardımcı olur. Siğil gibi viral deri enfeksiyonlarının tedavisinde tercih edilir. Cilt hücrelerinin yenilenmesini teşvik ederek cilt lekelerinin rengini açar ve cilt tonunu eşitler. Daha parlak ve canlı bir cilt görünümü sağlar.

Jojoba Yağı Saça Faydaları

Jojoba yağı saç ürünlerinde sıkça tercih edilen bir yağdır. Saçların nemlendirilmesi, saç derisi problemleri gibi pek çok amaçla kullanılabilir. Jojoba yağının saça faydaları şöyle sıralanabilir:

*Jojoba yağı saçı ve saç derisini nemlendirir. Saç derisindeki kuruluğun giderilmesine yardımcı olur, kepeğin oluşmasına engel olur.

*Jojoba yağı saç diplerine masaj yaparak uygulanır ve bekletilirse saçlar hızlı ve daha sağlıklı uzama gösterir.

*Saçı onarır, güçlendirir. Saç uçlarında oluşan kırıkların iyileşmesi için tercih edilebilir.

*Saçlardaki mat görüntüyü gidererek parlamasına yardımcı olur. Daha sağlıklı bir görünüm oluşturur.

*Saçların daha gür ve volümlü görünmesine yardımcıdır.

*Saç derisindeki kaşıntı, tahriş ve kızarıklığın giderilmesi için etkilidir.

Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır?

Jojoba yağı cilt bakım krem ve jelleri, şampuan, saç bakım krem ve maskeleri gibi ürünlerde halihazırda kullanılmaktadır. Jojoba yağı kullanmak isteyen kişiler direkt olarak hazır olan bu ürünler arasında tercih yapabilirler. Cilt bakım için kullandıkları diğer ürünlerin veya saç bakım ürünlerinin içerisine bir miktar jojoba yağı ekleyerek içeriği zenginleştirebilirler.

Jojoba yağı saç için kullanılmak istenirse saç maskesi şeklinde kullanılabilir. Bir miktar jojoba yağı içerisine badem yağı, biberiye yağı gibi içerikler eklenerek veya tek başına tercih edilebilir. Islak saç üzerine bir miktar yağ karışımından alınır ve masaj yapılarak saç ve saç derisine uygulanır. 10-15 dakika kadar saçta bekletilir ve durulanır. Hasar görmüş saç ve saç derisinin kısa sürede toparlanmasını sağlar. Saç kremi içerisine az bir miktar eklenerek kırık saç uçlarına uygulanabilir.

Yüz için kullanılmak istenen jojoba yağı çok ince olarak cilde direkt uygulanabileceği gibi basit bir formüle sahip yüz bakım kremi içerisine eklenerek uygulanabilir. Jojoba yağı temiz el yardımıyla veya bir parça pamuk üzerine damlatılarak cildi temizlemek için tercih edilebilir. Masaj yağı şeklinde uygulanmak istediğinde kantaron yağı, mentol gibi içeriklerle karıştırılarak ağrıyan bölgeye masajla uygulanabilir.

Jojoba Yağı Zararları

Jojoba yağı oldukça güvenli bir içerik olmasına karşın tüm doğal yağların alerji riski mevcuttur. İlk kez kullanacak olan kişilerin bileğin iç kısmına bir miktar sürülerek yama testi yapması ve gelişen etkilere göre kullanıma başlanması uygun olacaktır. Bebekler ve çocuklar daha hassas bir deriye sahip olduklarından dikkatli kullanılmalıdır.

Hamile ve emziren annelerin jojoba yağı kullanmadan önce uzman bir doktora danışarak kullanmaya başlamaları daha doğru olacaktır.

Jojoba Yağı İle İlgili Sık Sorulan Sorular

JOJOBA YAĞI YÜZ TÜYLERİNİ ARTTIRIR MI?

Jojoba yağı kıl kökü bulunmayan bir bölgeden yeni kılların çıkmasına neden olmayacaktır. Bu sebeple tüylerin artmasına sebep olmaz.

JOJOBA YAĞINI TÜM CİLT TİPLERİ KULLANABİLİR Mİ?

Jojoba yağı kurudan yağlıya tüm cilt tipleri için kullanıma uygundur. Kuru ciltleri derinlemesine nemlendirir ve yağlı ciltli kişilerde yağ üretimini dengelemeye yardımcı olur.

JOJOBA YAĞI YÜZE UYGULANABİLİR Mİ?

Jojoba yağı yüze farklı yağlarla karışım olarak veya tek başına uygulanabildiği gibi cilt bakım ürünleri içerisine de eklenebilir.

JOJOBA YAĞI GÖZENEKLERİ KÜÇÜLTÜR MÜ?

Jojoba yağı zengin içeriği sayesinde cildin temizlenmesi ve sebum dengesinin sağlanmasıyla gözeneklerin küçültülmesini sağlar.

Kaynak: www.medicalpark.com.tr

Leave a Comment